nic se nestalo, fantastický moment / nothing happened, fantastical moment (2012)


Publikace se snaží přiblížit ke zvláštnímu subjektivnímu jevu, pro který jsem nedokázala najít žádný již existující název. Je to okamžik vnímání nebo prožívání situace, který způsobí jeho recipientovi vytržení z každodennosti. Bývá způsoben neznámou shodou okolností. Jeho součástí bývá i pochybování o jeho opravdovosti. Podle Todorovova Úvodu do teorie fantastické literatury, která podobný moment přibližuje na poli literatury jsem ho nazvala "fantastický moment".
Publikace se pokouší v několika rovinách o zprostředkování těchto "momentů" anonymnímu publiku:
Pomocí intervencí v domácnostech, mně důvěrně známých, narušují stereotypní pořádek věcí v čase a prostoru jednotlivých osob. Nikdy nevím, jestli jsou zásahy objeveny a jakým způsobem jsou vnímány nebo interpretovány. Případné pokračování a možné následky zůstávají předmětem fantazie.
Další rovinou publikace jsou sebrané příběhy o "fantastických momentech". Prostřednictvím sdílení svojí vzpomínky jsem požádala své známé, aby mi oplatili vlastní vzpomínkou podobného rázu.
A třetí rovinu tvoří momentky okamžitě zachycující "fantastické momenty", které se mi začaly samovolně dít. 
Název publikace se schovává v obalu. Nevím, jetli ho každý jeden čtenář někdy najde.

The publication is an attempt to come closer to strange subjective phenomen for which does not exist any special name (or I didn´t find any). It is a moment of perception or experience of situation that rip us out from everyday stereotype. It is used to cause by unknown coincidence. This moment causes dubitation about its reality. I called it "fantastical moment" according to Todorov's The Fantastic: A Structural Approach to a Literary Genre which mount to this topic on the field of literature.
Publication tries to mediate these "moments" to anymous audience.  
There are three levels in the book: First one goes through intervences into households of my next to kin. I disturb the stereotypical arrangement of the things in the space and time of the individual persons. I never know if they are found and how they are perceived or interpreted. Possible continuation of the situation depends on one's phantasy.
Other level creates collected stories. I asked my acquaintances if they have remember some story similar as one I told them as an example.
During the work on the book this kind of "moments" began to happen to me. So there is also a few of them accidently catched by photographies.
The titul is hidden inside the wrapper. I am trying to introduce the topic which I don´t want to name before.





.pdf stránky / pages" (english version lower)






 


  


















english version